Skip to main content

Veel mensen starten de dag met een goed ontbijt. We moeten eten, want we hebben de energie hard nodig. Iets wat we echt van jongs af aan voorgespiegeld krijgen. Niets is minder waar. Het lijf beschikt over een flinke energie voorraad. Wanneer we deze aanvullen terwijl we nog voldoende hebben, sla je dit op als vet voor tijden van schaarste. Je kunt dus prima een flinke wandeling maken op een lege maag.

Een lege maag is niet hetzelfde als een lege tank
Je maag is niet de plaats waar je energie op slaat. Energie wordt opgeslagen in de spieren in de vorm van glucose. Dit is ook de eerste energiebron die je gebruikt wanneer je in actie komt. Gemiddeld kan een mens ruim 30km lopen op deze voorraad. Wanneer je in de avond hebt gegeten, gaat slapen en ’s ochtend weer opstaat heb je nauwelijks iets van deze voorraad gebruikt. Je tank is absoluut niet leeg in tegenstelling tot je maag.

Reserveopslag in de vorm van vet
Hetgeen je eet wanneer de voorraad in spieren gevuld is sla je op als vetreserve. In het verre verleden heel handig voor tijden van schaarste. Wanneer er even geen of minder voedsel beschikbaar was kan je lijf dit vet verbranden om toch energie te kunnen leveren. In de huidige tijd en in onze westerse beschaving werkt dit mechanisme niet, we hebben namelijk nauwelijks last van periode van schaarste. Kom dus eerst in beweging, verband de energie in de spieren en vul daarna pas aan.

Weg met de reserves
Heb jij een flinke reserve opgebouwd? Start eens met bewegen voor het eten. Fiets bijvoorbeeld naar je werk en ontbijt daar.  Zo ga je niet direct je vetreserves aanvullen, maar maak je eerst wat op voor je aanvult. Wil je echt heel snel resultaat. Kijk dan of je geschikt bent voor het sportvastenprogramma, hierbij schakel je in 10 dagen van suiker- naar vetverbranding. Stuur een mail naar info@werkoersterk.nl